Undersøgelser viser, at mange piger ofte aflyser træning eller springer idræt over i skolen på grund af menstruation*. Mange piger og trænere mangler basal viden om, hvad menstruation egentlig er, og hvordan det kan påvirke præstation og velbefindende. Uanset om det handler om blufærdighed, uvidenhed eller skam, er menstruation et emne, man sjældent taler åbent om i de danske idrætsklubber.
Det vil Libresse og Odense Håndbold nu gøre noget ved. Med cheftræner Jan Pytlick, anfører Kamilla Larsen og landsholdspiller Kathrine Heindahl i spidsen udfordrer Odense Håndbold derfor alle danske idrætsklubber og foreninger til at deltage i initiativet Mensdysten og være med i kampen om at bryde tavsheden om menstruation og træning.
”I Odense Håndbold vil vi gerne gå foran og inspirere andre til, hvordan man kan tale mere åbent om menstruation og træning i sin idrætsklub. Vi udfordrer alle klubber og sportsgrene til at komme ind i kampen, så vores pigespillere ikke behøver droppe træningen, fordi de skammer sig eller simpelthen ikke ved nok om menstruation og træning,” fortæller cheftræner i Odense Håndbold Jan Pytlick.
”Igennem hele min håndboldkarriere har vi kun talt meget lidt om menstruation i forbindelse med træning. I mange klubber er det jo sådan lidt tys-tys at tale om, selvom vores menstruationscyklus jo rent faktisk kan have stor indflydelse på både præstation og træning. Derfor håber jeg, at vi med Mensdysten kan få klubberne til at tale mere åbent om menstruation, så pigerne ikke behøver at springe træningen over, som mange piger jo rent faktisk gør,” siger anfører i Odense Håndbold Kamilla Larsen.
”Jeg synes, det er vigtigt, at vi som klub og spillere er rollemodeller og går forrest i kampen for at komme tabuet om menstruation til livs, så piger får samme vilkår for at træne som drenge. Mange andre forhold som kost og søvn, der har stor indflydelse på vores præstation og på træning, er noget, vi taler helt naturligt og åbent om. Det bør menstruation også være,” understreger stregspiller i Odense Håndbold og landsholdsspiller Kathrine Heindahl.
”Viden og åbenhed er et vigtigt middel til at komme myter og fordomme om menstruation og træning til livs. Vi håber, at rigtig mange hold inden for mange forskellige sportsgrene vil deltage i Mensdysten og kampen for, at alle piger skal kunne dyrke sport på lige vilkår med drengene”, siger Margareta von Renteln fra Libresse.
Odense Håndbold har udarbejdet fire gode råd til, hvordan man kommer i gang med at sikre synlighed og dialog samt aflive myter og fordomme ved få fakta og konkret viden om menstruation og træning på bordet:
- Klæd på med viden: Sørg for at klæde spillere og trænere på med mere viden om menstruation, cyklus og præstation fx gennem workshops, inspirationsmøder mv.
- Find naturlige anledninger: Hjælp trænere med at skabe naturlige anledninger til at tale med spillere og forældre om menstruation, hvor det er relevant fx ved intromøder, spillersamtaler mv.
- Hav udstyret klar: Sørg for, at der altid findes hygiejnebind og skifteshorts i trænertasken, og at det også kan findes i omklædningsrummet.
- Skab et naturligt frirum: Sørg for at sikre tid i omklædningsrummet, så spillerne får et naturligt forhold til deres egen og andres krop og et naturligt frirum til at tale om menstruation.
På Mensdysten.dk kan man tilmelde sig Mensdysten og finde inspirationsmateriale, undervisningsmateriale og gode råd til, hvordan man kommer i gang med snakken om menstruation og træning ude i sin klub. Alle danske idrætsklubber og hold inviteres til at deltage i Mensdysten og får hermed chancen for at vinde 10.000 kr. Mensdysten kører i hele 2019. Der udnævnes en vinder i maj 2019 og en vinder i oktober 2019.
For mere information se www.mensdysten.dk
*Tal fra undersøgelse af danske kvinders forhold til menstruation og træning udført i 2016 af YouGov på vegne af Libresse.
Om Essity
Essity er en førende global hygiejne- og sundhedsvirksomhed, der fokuserer på at skabe større velvære med vores produkter og løsninger som essentielle bidrag i hverdagen. Navnet Essity er en sammentrækning af de engelske ord 'essentials' og 'necessities'. Essitys bæredygtige forretningsmodel skaber værdi for mennesker og natur. Essitys produkter og løsninger sælges i omkring 150 lande under de førende globale brands TENA og Tork og andre stærke brands som Jobst, Leukoplast, Libero, Libresse, Lotus, Nosotras, Saba, Tempo, Vinda og Zewa. Essity har ca. 48.000 medarbejdere og en nettoomsætning på ca. SEK 109 mia. (EUR 11,3 mia.). Hovedsædet er beliggende i Stockholm i Sverige, og virksomheden er registreret på Nasdaq Stockholm. Læs mere på www.essity.com.